In My Soul is het zeventiende album van de zestigjarige Amerikaanse gitarist/zanger Robert Cray. In ons land werd hij vooral bekend door de hitsingle Right Next Door (Because Of Me) van het album Strong Persuader (1986), die de tweede plaats in de hitparade behaalde en ieder jaar in de Radio 2 Top 2000 staat. In thuisland Amerika is hij al jaren een grote ster en werkte hij met grootheden als Stevie Ray Vaughan, John Lee Hooker, Bonnie Raitt, Tina Turner en Eric Clapton.  

Het handelsmerk van Robert Cray is zijn soulvolle stem gecombineerd met zijn prachtige bluesy en veelal vlijmscherpe gitaarwerk, vooral op de Fender Stratocaster en Telecaster. Op In My Soul is dit weer goed te horen. Het is een gevarieerd album, maar wellicht voor de bluespuristen niet blues genoeg, want alle songs klinken erg clean en beschaafd. Maar zo is Robert Cray nu eenmaal! Naast prachtig gitaarwerk (in elke song zit wel een solo) moet ook zeker de rest van de instrumentatie genoemd worden, want naast een geweldige ritmesectie en prachtig orgelwerk is er ook een uitstekende blazerssectie aanwezig, die de songs naar een nog hoger niveau tilt. The Robert Cray Band is overigens van samenstelling veranderd ten opzichte van de vorige cd Nothin’ But Love (2012). Bassist Richard Cousins, die van 1979-1991 in de band speelde, kwam in 2007 terug. Toetsenist Dover Weinberg keerde na zo’n twintig jaar terug en drummer Les Falconer is het nieuwe bandlid.

Het album opent met een typische Robert Cray-song, You Move Me, meteen gevolgd door de Otis Redding-cover Nobody’s Fault But Mine en het soulvolle Fine Yesterday. Als je deze drie songs hebt beluisterd, ben je als het ware al betoverd door de prachtige muziek op deze cd. Robert Cray is duidelijk beïnvloed door de muziek van de legendarische platenlabels Stax en Chess, dus muziek uit (vooral) de jaren vijftig en zestig, maar toch klinkt het geen moment als oud. Mede door de productie klinkt het voor mij fris en levendig. Mijn hoogtepunt van In My Soul is What Would You Say, wat door de akoestische feel heel anders klinkt dan de rest van het album. Het instrumentale Hip Tight Onions is, zoals je wellicht aan de titel kunt zien, een ode aan Booker T. & The MG’s.

In My Soul is geproduceerd door Steve Jordan, die eerder een Grammy Award won met zijn productie van Robert Cray’s album Take Your Shoes Off uit 1999. Jordan produceerde verder albums voor uiteenlopende artiesten als Alicia Keys, Los Lonely Boys, John Mayer en Bozz Scaggs. Robert Cray heeft tot nu toe vijf Grammy’s ontvangen en werd vijftien keer genomineerd voor de belangrijkste Amerikaanse muziekprijs.

Na het coveralbum van Paul Rodgers alweer een prachtige bluesy soulplaat, die ik zeer kan aanbevelen. Eind mei is The Robert Cray Band voor twee optredens in ons land: 23 mei Paradiso, Amsterdam en 24 mei Hedon, Zwolle.