Het is inmiddels (meer dan) 25 jaar geleden dat Steve Vai’s fantastische tweede soloalbum Passion And Warfare verscheen. Ter ere van dat jubileum verschijnt er nu een luxe heruitgave met vier bonustracks en een bonus-cd met nog nooit eerder uitgebracht songmateriaal. Modern Primitive, zoals die disc getiteld is, bevat dertien nummers en Vai noemt deze zelf de `missing link` tussen zijn debuut Flex-Able en Passion And Warfare.

Passion And Warfare is Vai´s beste werk en het zorgde ook voor zijn grote doorbraak als soloartiest. De plaat behaalde dan ook met gemak de gouden status. Passion And Warfare is een van de beste gitaaralbums ooit en vooral magische nummers als Erotic Nightmares, The Audience Is Listening, Liberty en de gitaarballad aller gitaarballads For The Love Of God behoren tot de beste gitaarmuziek van deze eeuw. Dat Vai ook humor heeft, bewijst hij o.a. in het uptempo nummer The Audience Is Listening (“mark my words, you’ll never amount to anything, Steve Vai, you’ll see, you’ll be a bum in the streets. A bum, that’s it, a bum.”)

De bonustracks zijn Lovely Elixer (een mooie ballad-achtige song). Dit nummer werd nooit eerder uitgebracht omdat de openingsakkoorden te veel herinnerden aan de Santana-klassieker Europa. And We Are One (solo#2) is een gedeelte van het hele nummer dat op de bonus-cd Modern Primitive te beluisteren is, en As Above en So Below (een ‘eerbetoon’ aan Robin Trower?) zijn nogal experimenteel, orkestraal en bombastisch.

De bonus-cd Modern Primitive bevat dertien  nummers en dit album is best wel experimenteel en waarschijnlijk daarom ook alleen echt interessant voor Vai-diehards, zoals ondergetekende. Vooral tracks zoals Bop!, The Lost Chord, No Pockets en Pink And Blows Over Part 1, 2 en 3 zijn niet de meest toegankelijke nummers. Hoogtepunten op Modern Primitive zijn wat mij betreft toch wel Dark Matter (funky met een vette wah wah-gitaarsolo), Upanishads (ballad met subtiel gitaarspel) en Lights Are On: een typisch Vai-nummer, lekker tegendraads, experimenteel, vet en zeer origineel.

Opvallend is verder dat veel songs op Modern Primitive vocalen bevatten en de meest opmerkelijke zijn wel die van Devin Townsend op The Lost Chord. Het album is trouwens opgedragen aan niemand minder dan Frank Zappa. Deze luxe uitgave van Passion And Warfare is een must voor gitaarliefhebbers en Vai-afficianado’s!