Iedere classic rock-liefhebber kent Steve Rothery als medeoprichter en gitarist van Marillion. Als ik me niet vergis is Rothery het enige bandlid dat nog geen soloplaat heeft uitgebracht, maar dit gaat veranderen met de release, later deze maand, van zijn eerste studioalbum The Ghosts Of Pripyat, voorafgegaan door deze live-dubbelaar met dvd. Het geld voor het studioalbum kreeg Steve in een recordtijd bij elkaar via Kickstarter. Marillion financiert overigens al jaren de cd-opnames via crowdfunding.

Met zijn Steve Rothery Band heeft de gitarist in 2013 voor het eerst opgetreden en hij besloot om de tweede show op te nemen voor cd en dvd. Dit tweede optreden vond eerder dit jaar plaats in de Cross Roads Live Club in Rome, voor een uitverkochte (zo te horen niet heel grote) zaal. De eerste schijf bestaat uit volledig instrumentale stukken, die allemaal op The Ghosts Of Pripyat komen te staan. Dit lijkt allemaal zeer veelbelovend, mooie epische songs met kop en staart en ze klinken ook geweldig. Dat het hier om Steve Rothery gaat hoor je meteen, zijn gitaargeluid is zó herkenbaar! De band bestaat op deze cd/dvd-set verder uit Yatim Halimi (Panic Room) op bas, Leon Parr op drums,  Dave Foster (Mr. So & So) op  gitaar en Riccardo Romano (RanestRane) op keyboards.

De tweede cd bevat grotendeels Marillion-songs, met name uit de Steve Hogarth-periode, zoals Waiting To Happen (gezongen door zangeres Manuela Milanese), Afraid Of Sunlight, Easter, en Cinderella Search (allemaal gezongen door Alessandro Carmassi). Uit de Fish-tijd is een mooie uitvoering van Sugar Mice vertegenwoordigd, gezongen door Manuela Milanese. Afgesloten wordt met twee Italiaanstalige songs van RanestRane’s album A Space Odyssey uit 2013, namelijk Materna Luna en Monolith Part 2. Rothery speelt overigens ook op de studioversies van deze songs.

Na beluistering van beide cd’s kan ik alleen maar concluderen dat ze zeer de moeite waard zijn en een aanrader voor liefhebbers van symfonische rock, progrock, of hoe je het ook wilt noemen. In augustus startte de Steve Rothery Band met een uitgebreide Europese tournee, die ons land twee keer aan doet: 23 oktober in Cultuurpodium De Boerderij in Zoetermeer en 24 oktober in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Ik zou zeggen: gáán!