In 1971 verscheen het legendarische album Santana III en nu, 45 jaar later, verschijnt Santana IV met bijna dezelfde bandbezetting! Deze bestaat uit: Carlos Santana (gitaar, zang), Neal Schon (gitaar, zang), Gregg Rolie (leadzang, keyboards), Mike Carabello (percussie) en Michael Shrieve (drums). Santana’s glorietijden herleven met deze plaat. De zestien nieuwe nummers swingen en rocken dat het een lieve lust is en ze roepen herinneringen op aan klassieke Santana-tracks zoals Guajira, Toussaint L’Overture, Samba Pa Ti, Oye Como Va en Incident At Neshabur.

De eerste single Anywhere You Want To Go, met leadzang van Gregg Rolie, verscheen al op 5 februari en dat is een lekker swingend latinrocknummer met een heerlijke ‘ouderwetse’ Hammondorgelsolo. Maar het zijn vooral de instrumentale tracks op dit album die er echt bovenuit steken en dat komt natuurlijk door het fenomenale gitaarspel van Santana en Schon. Fillmore East, All Aboard, Seunos (Samba Pa Ti-achtig), Echizo en het bijna instrumentale slotnummer Forgiveness staan bol van de gitaarduels met gierende en huilende gitaarsolo’s, die iedere Santana-liefhebber van het eerste uur gegarandeerd kippenvel zullen bezorgen.

Santana IV opent trouwens met Yambu, een wat rustigere versie van het alom bekende Jingo, gevolgd door Shake It, dat is gevuld met Latinritmes, Afrikaanse percussie en lekkere gitaarsolo’s. Twee prima songs om een album mee te beginnen. Love Makes The World Go Round en Freedom In Your Mind (beide met typischee hippieteksten: ‘make love, not war’) worden gezongen door niemand minder dan Ronald Isley (The Isley Brothers) en dit zijn beide echte retrorocksongs van een zeer hoge kwaliteit. Let maar eens op de vette discobeat in Freedom In Your Mind.

Variatie is dus troef op dit renaissancealbum van Santana, want je kunt ook nog genieten van de heerlijke bluesballad Blues Magic (met magisch ingetogen gitaarwerk) en de superswingende songs Come As You Are, Choo Choo en Caminando, die uitermate geschikt zijn om op een mooi zomerfeestje keihard afgespeeld te worden.

Santana IV is gewoon een fantastisch comebackalbum en ik had eerlijk gezegd niet gedacht dat Carlos Santana en co. nog tot zo’n goede plaat in staat zouden zijn. Dit is een must voor Santana-diehards, maar ook voor liefhebbers van vette, swingende gitaarmuziek. Luisteraars die het album Supernatural (1999) fantastisch vinden, zullen aan dit nieuwe Santana-album misschien minder plezier beleven. Voor mij behoort Santana IV nu al tot een van de beste releases van het nog prille rockjaar 2016 en ik ben benieuwd of Santana op Bospop ook nummers van dit weergaloze album zal spelen.