“Magna Carta, dat is toch folk?” hoor ik sommige denken. Oprichter en bandleider (nog altijd) Chris Simpson zal dit meteen hevig tegenspreken. Hij noemt de muziekstijl ‘acoustic music’ en dat is een groot deel van het repertoire ook. Maar als je luistert naar het epos Seasons, de volledige A-kant van het gelijknamige album (1970), of naar Lord Of The Ages van dat gelijknamige album (1973), ben je toch echt niet naar folk(rock) aan het luisteren!

Woensdag 23 juni 1971 stond het Britse trio Magna Carta in de ook toen al prestigieuze Royal Albert Hall in Londen. Onder de titel The Meeting Of Two Worlds werd die avond een benefietconcert georganiseerd waarop Chris Simpson (zang, akoestische gitaar, percussie), Glen Stuart (zang, glockenspiel) en Davey Johnstone (zang, akoestische en elektrische gitaren, sitar, banjo) een selectie uit de eerste twee albums van de akoestische band. Na de pauze werd Magna Carta ‘begeleid’ door het beroemde Royal Philharmonic Orchestra, tijdens de unieke uitvoering van het titelstuk van de tweede elpee, Seasons.

De opnamen van dit concert waren tientallen jaren zoek en uiteindelijk wist Chris Simpson ze terug te vinden in de archieven van platenmaatschappij Universal. Chris had goede herinneringen aan dit concert, al had hij de opnamen nog nooit gehoord. Helaas voor hem had Universal geen interesse om de opnamen uit te brengen. Bovendien wilde de maatschappij het concert ook niet vrijgeven, zodat Chris het zelf of via een ander label kon uitbrengen. Na een jarenlange juridische procedure kreeg hij de zeggenschap over de opnamen terug en nadat hij ze beluisterd had wist hij platenlabel Repertoire (die al meerdere Magna Carta albums op cd heeft uitgebracht) geïnteresseerd te krijgen. En nu is de cd er dan eindelijk!

De eerste zeven tracks zijn qua sound en uitvoering (en aankondigingen) vrijwel identiek aan het In Concert album, dat in november 1971 in het Amsterdamse Concertgebouw werd opgenomen. Begrijpelijk, want beide concerten waren onderdeel van dezelfde tournee. Maar de versie van Seasons met het orkest is werkelijk adembenemend mooi! Het is kristalhelder opgenomen en de uitvoering is geweldig. Het spel van het Royal Philharmonic Orchestra voegt echt heel veel toe aan de oorspronkelijke studio opname.

Zoals gebruikelijk bij releases van Repertoire is de verpakking ook erg mooi: met prachtig ontworpen artwork van de digipack uitvoering en een mooi boekje met foto’s, een uitgebreid recent interview met Chris Simpson en een paar mooie cartoons.

Magna Carta bestaat overigens nog steeds, na het afscheidsconcert in Carré in 2009 begon het bij Chris Simpson al snel weer te kriebelen en sindsdien zijn er in verschillende bezettingen al heel wat internationale tournees geweest. Begin dit jaar is zelfs (voor het eerst sinds 2001) een nieuw studioalbum opgenomen, The Fields Of Eden getiteld, dat later dit jaar verschijnt.