In 2014 verraste heavy metalband Judas Priest vriend en vijand met het zeventiende studioalbum. Redeemer Of Souls werd positief ontvangen door het merendeel van de schrijvende muziekpers en ook commercieel deed de plaat het niet slecht. De aansluitende promotournee omvatte maar liefst 130 shows in 33 landen en nu is er dan de live-registratie op cd, dvd en blu-ray, opgenomen tijdens het grootste metalfestival Wacken op 1 augustus 2015.

Bij live-albums van Judas Priest is het altijd de vraag of zanger Rob Halford goed bij stem is en gelukkig is dat op Battle Cry voor het grootste gedeelte wel in orde. Maar ik ben toch nogal sceptisch over zijn beruchte hoge uithalen, want of die wel echt live zijn, is voor mij sinds Unleashed In The East (1979) nog steeds twijfelachtig. De muziek van de band, met oudgediende gitarist Glenn Tipton, staat echter gelukkig nog steeds als een solide bunker. Vooral tijdens de hoogtepunten van dit album, Victim Of Changes, Beyond The Realms Of Death, You’ve Got Another Thing Coming (met een fantastische gitaarsolo) en The Hellion/Electric Eye, is het echt genieten van vette, melodieuze heavy metal met uitstekend gitaargeweld.

De veertien songs op de cd zijn afkomstig van acht studioplaten met als hoofdmoot het album Screaming For Vengeance (1982), dat met vier songs vertegenwoordigd is. Jammer vind ik wel dat Metal Gods en Breaking The Law nog steeds op de setlist staan, want dat zijn toch wel de slapste – lees: meest commerciële – Priest-nummers ooit. Verrassend is dan weer de keuze voor Devil’s Child (Screaming For Vengeance) en Jawbreaker (Defenders Of The Faith), maar het Wacken-publiek gaat pas echt los bij klassieke Priest-songs, zoals Victim Of Changes, Beyond The Realms Of Death, You’ve Got Another Thing Coming (een versie van elf minuten!) en Painkiller. Laatstgenoemde track is trouwens bijna niet om aan te horen, want Halford kan dit supersnelle trashmetalnummer echt niet meer aan.

Op de dvd/blu-ray staan nog drie bonustracks, opgenomen op 10 december 2015 in de Ergo Arena in Gdańsk, Polen. Screaming For Vengeance is natuurlijk een klassieker, maar de twee andere songs zijn toch wel opvallend; The Rage van het album Killing Machine (1978) staat/stond niet zo vaak op de setlist en het voor de minder grote Judas Priest-adepten nog onbekendere Desert Plains, van het nogal matige album Point Of Entry (1981), wordt ook niet zo vaak gespeeld door Halford & Co.

Al met al is Battle Cry een uitstekend document van Judas Priest live anno 2016. Jammer is wel dat de heavy metal-‘evergreens’ The Ripper en Sinner niet gespeeld worden, maar toch is Battle Cry een perfect album voor oude en jonge metal-liefhebbers. En voor diehard Priest-fans is het een must!