Bertus Borgers, wie kent deze vaderlandse topsaxofonist niet? Bekend geworden met Mr. Albert Show in 1970, beroemd geworden met Sweet d’Buster (van halverwege tot eind jaren zeventig) en als regelmatige gast van Herman Brood, Raymond van het Groenewoud en vooral bij Golden Earring – zowel op albums (o.a. op Radar Love is hij te horen) als bij concerten.

De inmiddels 69-jarige geboren Brabander (Vessem) is een van de oprichters van de Rockacademie in Tilburg en werd daar in 1999 directeur van. In 2012 stopte hij met het onderwijs en ging hij verder met zijn grote passie: muziek maken. Met zijn band The Young Retro’s maakte hij in 2015 het debuutalbum Legacy en ging hij regelmatig optreden. Deze maand ligt het tweede album in de winkels, met als titel Eindhoven. Dit is de stad waar Bertus en zijn uit ‘jonge honden’ bestaande bandleden elkaar hebben ontmoet. Deze muzikanten zijn Gio Sliwa (gitaar), Maurice Christian George (basgitaar) en Wouter ‘Bertho’ Mollen (drums). Allemaal verzorgen zij ook de achtergrondzang, terwijl Bertus naast het bespelen van zijn sax ook de leadzang voor zijn rekening neemt. Bertho is tevens verantwoordelijk voor de opnames en de mixage in Studio Bosrand.

Het lekker gevarieerde en stevige album Eindhoven bevat tien songs, waarvan drie nieuwe die hij samen met Bertho (twee) en de andere Young Retro’s schreef; de rest bestaat uit nieuwe versies van Sweet d’Buster-klassiekers, enkele b-kantjes en een paar nooit uitgebrachte songs van deze legendarische  band. Met name de 2016-uitvoeringen van Bread, Nightcat, Stir Up The Fire en het ook door Herman Brood tot een hit gemaakte Still Believe klinken heel overtuigend en geen moment gedateerd. Het enige dat ik af en toe mis is die heerlijke bassound van Herman Deinum. Maurice Christian George is echter ook een prima bassist. Dit album is een regelrechte aanrader en een mooie aanleiding om de band eens live te zien!