Against the Current pakt goed gevulde 013 in met afwisselende set

Het is de tweede keer dat Against the Current met het album “Past Lives” naar Europa komt. Dit keer wordt het Europese gedeelte van de tour afgetrapt op vrijdag 17 mei in 013. De fans staan al op tijd in een lange rij voor de Tilburgse popzaal. Voor het tijd is voor Against the Current zal de zaal eerst worden opgewarmd door Jason Waterfalls.

De avond wordt geopend door het uit Utrecht afkomstige Jason Waterfalls. De band start zijn set met “Drive“. Voordat het derde nummer, “Promises“, wordt ingezet heeft frontman Thijs een duidelijke boodschap voor de zaal: “Laat je beste dansmoves maar eens zien!” Halverwege de set heeft Jason Waterfalls het publiek al voor zich gewonnen: bij iedereen gaan de handjes in de lucht, inclusief de aanwezigen op het balkon. Knap werk voor een supportact die net een goede tien minuten bezig is. Bij “Closer” hoeven de mannen niet eens meer te vragen om mee te klappen, het publiek gaat volledig op automatische piloot. Tijdens de een-na-laatste track, “Burn“, springt de frontman het publiek in en krijgt hij het ook nog voor elkaar om iedereen luidkeels “Burn” te laten meeschreeuwen. De keeltjes zijn gesmeerd voor het de beurt is aan Against the Current. De band sluit af met radiohitje “Pick Up the Pieces“. Frontman Thijs spreekt over de gaafste show die hij tot nu toe gespeeld heeft. Jason Waterfalls bewijst vanavond een energieke live band te zijn, die als supportact met gemak een zaal voor zich kan winnen. De vier mannen zijn stuk voor stuk ware muzikanten te noemen: strak en entertaining.

Een halfuur nadat Jason Waterfalls het podium heeft verlaten, worden opnieuw de lichten in de Jupiler zaal gedoofd. Het is tijd voor Against the Current! De band barst direct los met single “Strangers Again“. Het publiek reageert net zo enthousiast en er wordt vanaf dit moment meegezongen en gesprongen. Ondanks dat de tour in het teken staat van het nieuwste album “Past Lives“, is er ook genoeg ouder materiaal in de setlist opgenomen. “One More Weekend“, “Runaway” en “Paralyzed” komen vanavond voorbij.

Frontvrouw Chrissy Costanza weet de zaal echt onderdeel te maken van de set. Meerdere keren wordt er gevraagd om mee te zingen en er is tijd voor een grapje. Tijdens “Almost Forget” schreeuwen de fans volmondig het woordje ‘fuck’ mee. Extra bijzonder aangezien de muziek op dat moment compleet stil ligt. Het enige minpuntje bij deze track is de echo die op de zang zit en die hinderlijk lang door galmt. Bij het iets rustigere nummer “Dreaming Alone” van de EP “Gravtiy“, komen de telefoonlichtjes en aanstekers tevoorschijn. Beide de speciale sfeermomentjes van de avond.

De lichtshow en podiumopstelling van Against the Current zijn ook een echte meerwaarde voor de set. Drummer Will Ferri is gepositioneerd rechtsvooraan het podium, terwijl gitarist Dan Gow aan de linkerkant zijn ding doet. Costanza is de hele show overal op het podium te vinden. Ze maakt zelfs nog een grapje over hoe haar conditie tussen de tours achteruit gaat. Hier en daar is het ook wel te horen dat ze eventjes naar adem moet happen. Gelukkig straalt de band zoveel energie de zaal in, dat dit haar direct vergeven wordt. De zangeres wordt zelfs meerdere keren geprezen door het publiek om haar loepzuivere uithalen. Tijdens “Chasing Ghost” weet Costanza zo een indrukwekkende uithaal zuiver de zaal in te blazen, dat de fans direct hun verwondering uitspreken door te juichen. Ook de drums in dit nummer zijn opvallender tegenover de rest van de set. De fills die Ferri met dit nummer laat horen, hebben een vol, strak en warm geluid. De muzikanten laten vanavond sowieso zien dat ze echt thuis horen op het podium. Kunnen we dan ook eindelijk eens stoppen met Against the Current te bestempelen met slechts het label ‘YouTube-sensatie’? De band bewijst vanavond dat YouTube voor hun slechts een superslimme marketingtool is geweest om die terechte wereldbekendheid te behalen.

Als afsluiter heeft Against the CurrentWasteland” op de setlist gezet. Tijdens dit nummer doet Costanza haar befaamde move, waarbij ze ver achterover buigt en een lange uithaal met gemak de Jupiler zaal inslingert. Ook al verwacht je als Against the Current-fan deze move, het blijft zeer indrukwekkend. Na kort het podium te hebben verlaten, keert de band terug voor nog twee nummers: een akoestische versie van “Running With the Wild Things” en, de ondertussen klassieker te noemen, “Another You (Another Way)“.

Against the Current weet vandaag een goed gevulde 013 te entertainen met een strakke en afwisselende set. Het is alleen maar hopen voor de fans dat de band opnieuw niet te lang laat wachten op zijn terugkeer naar Nederland.

Deel dit bericht met je vrienden op WhatsApp: