Op 12 mei 1967 werd het debuutalbum van The Jimi Hendrix Experience uitgebracht onder de titel Are You Experienced? op het Track-label in het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa en op 23 augustus op Reprise Records in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse-Britse powertrio bestond uit gitarist/zanger Jimi Hendrix, bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell. Het wordt over het algemeen beschouwd als een van de beste debuutalbums ooit. Are You Experienced? was niet alleen Hendrix’ eerste langspeler, het was tevens de eerste lp op het Track-label.

De opnamesessies waren tussen 23 oktober 1966 en 4 april 1967 in drie verschillende Londense studio’s: De Lane Lea, CBS Studios (Bond Street) en Olympic Studios. Hendrix’ ontdekker en manager Chas Chandler (ex-bassist van The Animals) produceerde het album. Veel van de songs die de band in de beginperiode opnam kwamen niet op het album terecht, maar werden op single uitgebracht. Hierbij gaat het om Hey Joe/Stone Free, Purple Haze/51st Anniversary en The Wind Cries Mary/Highway Chile. Al deze songs kwamen later op Hendrix-albums uit.

Voor de opnametechniek zijn de volgende mannen verantwoordelijk: Dave Siddle (op Manic Depression, Can You See Me, Love Or Confusion, I Don’t Live Today, Fire, Remember, Hey Joe, Stone Free, Purple Haze, 51st Anniversary en The Wind Cries Mary), Eddie Kramer (op The Wind Cries Mary, Are You Experienced? en Red House; aanvullende  opnametechniek op Love Or Confusion, Fire, Third Stone From The Sun en Highway Chile) en Mike Ross (op Foxy Lady, Red House en Third Stone From The Sun).

Verschillende versies
Er zijn twee versies van het album, de Brits/internationale en de Amerikaanse, die dus ruim drie maanden later werd uitgebracht. Op de Amerikaanse versie staan enkele songs die niet op de Britse voorkomen, zoals Hey Joe, Purple Haze en The Wind Cries Mary. Deze drie songs waren in Europa wel als singles uitgebracht en in 1967 was het min of meer gewoon om singles juist niet op de langspeelplaat te zetten.

De originele internationale uitgave bevat de volgende songs, allemaal geschreven door Jimi Hendrix: Kant A opent met Foxy Lady, gevolgd door Manic Depression, Red House, Can You See Me, Love Or Confusion en I Don’t Live Today. Kant B: May This Be Love, Fire, Third Stone From The Sun, Remember en afsluiter Are You Experienced? De totale speelduur is 40:12. De Amerikaanse versie bevat één cover en verder uitsluitend Hendrix-composities. Kant A begint met Purple Haze, gevolgd door Manic Depression, Hey Joe (Billy Roberts), Love Or Confusion, May This Be Love en I Don’t Live Today. Kant B: The Wind Cries Mary, Fire, Third Stone From The Sun, Foxy Lady (ook vaak foutief als Foxey Lady vermeld) en afsluiter Are You Experienced?

Beide versies van AYE werden in eerste instantie in mono uitgebracht, later in ‘enhanced stereo’, wat in feite twee keer mono betekent met een klein beetje vertraging, zodat het wat ruimtelijker klinkt. Deze truc werd in die tijd wel vaker toegepast, ook omdat de meeste platenspelers nog monogeluid produceerden en degene die wel al een stereo pick-up hadden, waren nog niet zo ervaren als de generaties hierna. Tegenwoordig zouden we dit ‘fake stereo’ noemen.

De hoes van de Britse versie werd ontworpen door Chris Stamp; het betreft een kleurenfoto (gemaakt door Bruce Fleming) van de drie muzikanten met Jimi in het midden en de albumtitel zowel links als rechts van Jimi. De bandnaam staat er niet op. Jimi was niet tevreden met deze hoes en wilde voor de Amerikaanse versie een andere, meer psychedelisch uitziende look hebben. Deze hoes is geel van kleur met in het midden een inderdaad psychedelische foto van de bandleden, gemaakt met een fish-eye lens. Hierop staat de bandnaam wel vermeld, samen met de albumtitel in psychedelische lettertypes. Jimi’s toenmalige vriendin had zijn kapsel zodanig aangepast, dat het leek op een afro kapsel, iets wat Noel en Mitch ook graag wilden hebben, vandaar dat ze alle drie met een gelijksoortige haardracht op de foto kwamen.

Op 5 mei 1967 werd de single The Wind Cries Mary uitgebracht, terwijl Purple Haze op dat moment nog stevig in de top drie stond, iets wat erg bijzonder was, want doorgaans werd een nieuwe single op z’n vroegst uitgebracht als de voorgaande gezakt was in de hitparades. Ook bijzonder was dat beide songs erg van elkaar verschillen (een ballad ten opzichte van een rocksong), maar volgens co-manager Chris Stamp deden ze dit expres, om zo te laten ‘zien’ hoe veelzijdig Jimi Hendrix was.

Ontvangst
De muziekpers was heel enthousiast over AYE en tot op de dag van vandaag wordt het album tot een van de allerbeste debuutplaten ooit gerekend. In het Verenigd Koninkrijk werden ruim 100.000 exemplaren verkocht, goed voor een gouden plaat. In de VS gingen er vijf miljoen over de toonbank, wat resulteerde in vijf platinaonderscheidingen.

Are You Experienced? werd oorspronkelijk dus in mono uitgebracht op vinyl, 8-track, ‘reel to reel’ tape en muziekcassette, later dus ook in fake stereo. In 1985 kwam het album voor het eerst op cd uit, in West-Duitsland, op Polydor. In 1990 kwam de Amerikaanse cd uit op Reprise Records, in een geremasterde versie, hetzelfde gebeurde in 1991 met de internationale versie. De geremasterde cd-versies kwamen sindsdien regelmatig uit op verschillende labels, zoals MCA, Universal, Legacy, Sony Music en Experience Hendrix. Sinds 2010 is AYE ook weer op vinyl uitgebracht door onder meer Experience Hendrix (= de erfgenamen van Jimi).