B.B. King, een van de belangrijkste bluesartiesten ooit, is op 89-jarige leeftijd overleden. Natuurlijk had deze legende een enorme invloed op vele gitaristen – en niet alleen binnen de blues. King werkte ook samen met een groot aantal beroemde rockartiesten, zowel op plaat als op het podium. Wij genieten nog even van deze vijf prachtige video’s:

Texas Flood (met Stevie Ray Vaughan)

Een heerlijk concertfragment, opgenomen tijdens een festival in april 1988. De uiteraard ook door B.B. King beïnvloede Stevie Ray Vaughan, dé bluesheld van de jaren tachtig, staat hier op het podium met maar liefst twee van zijn grote voorbeelden. In deze video herkennen we namelijk ook nog de ook al legendarische Albert Collins. Samen brengen de heren een spetterende uitvoering van SRV’s Texas Flood. King zei ooit eens over Vaughan: “I’ve said that playing the blues is like having to be black twice. Stevie Ray Vaughan missed on both counts, but I never noticed.”

Riding With The King (met Eric Clapton)

B.B. King en Eric Clapton werkten wel vaker samen, maar in 2000 verscheen zelfs een volledig album van de twee bluesgitaristen. Riding With The King was een ongelooflijk genietbare bluesplaat en beter dan alles wat Clapton de afgelopen twee of drie decennia in zijn eentje maakte. Het resultaat van de samenwerking werd dan ook beloond met een Grammy Award voor ‘Best Traditional Blues Album’. Het titelnummer, geschreven en eerder opgenomen door John Hiatt, is het prijsnummer.

Key To The Highway (met Jeff Beck)

Het concert waar dit fragment uit afkomstig is, werd oorspronkelijk uitgezonden in 2003 en is ook verkrijgbaar op dvd onder de titel Live By Request. B.B. King nodigde Jeff Beck als speciale gast voor drie nummers: Rock Me Baby, Paying The Cost To Be The Boss en Key To The Highway. De uitvoering van die laatste bluesstandard hieronder moet haast wel een van de mooiste zijn.

Since I Met You Baby (met Gary Moore)

In 1990 stapte Gary Moore op zeer succesvolle wijze over naar de blues met het album Still Got The Blues, waarvoor hij zelfs Albert King en Albert Collins wist over te halen om mee te doen op gitaar. Op de iets minder sterke opvolger After Hours uit 1992 komt Collins weer langs, maar ditmaal doet een andere King mee. De samenwerking tussen Moore en B.B. King leverde het fraaie Since I Met You Baby op, dat die laatste overigens ook op zijn duettenplaat Lucille & Friends (1995) zette.

When Love Comes To Town (met U2)

De single When Love Comes To Town van het U2-album Rattle And Hum (1988) werd een grote hit die ook in Nederland de top tien haalde en ook in latere jaren bij zowel B.B. King als de Ierse supersterren nog op de setlist stond. De blueslegende kwam het podium op tijdens de finale van de concerten tijdens U2’s Lovetown Tour en speelde tijdens die shows ook regelmatig Angel Of Harlem en het met Bob Dylan geschreven Love Rescue Me met de band.