Op 19 mei 1972, vandaag 45 jaar geleden dus, werd het album Demons And Wizards van de Britse hardrockband Uriah Heep uitgebracht op het Bronze-label in het Verenigd Koninkrijk en Europa en Mercury in de Verenigde Staten en Canada. Het was de vierde langspeelplaat van de band, waarop de grote hit Easy Livin’ staat, evenals die andere klassieker The Wizard. Dit was het album (mede dankzij de single) die de grote doorbraak van Uriah Heep inluidde; wereldwijd zijn er minstens drie miljoen exemplaren van verkocht. Het was de opvolger van Look At Yourself uit 1971.

De opnames vonden plaats in de maanden maart en april 1972 in de Lansdowne Studios in Londen, met platenbaas Gerry Bron als producer. De muzikanten op het album zijn: David Byron – leadzang en co-leadzang, Mick Box lead gitaar, Ken Hensley – keyboards, achtergrondzang en co-leadzang, gitaren, percussie, Gary Thain – basgitaar, Mark Clarke – basgitaar en co-leadzang en Lee Kerslake – drums, percussie en achtergrondzang.

Het album
Er staan negen songs op Demons And Wizards, waarvan er vier door Ken Hensley werden geschreven en de rest door hem, samen met anderen en door verschillende combinaties van de andere bandleden. Kant A opent met The Wizard (geschreven door Mark Clarke en Ken Hensley), gevolgd door Traveller In Time (Mick Box, David Byron en Lee Kerslake), Easy Livin’, Poet’s Justice (Box, Hensley, Kerslake) en Circle Of Hands. Kant B: Rainbow Demon, All My Life (Box, Byron, Kerslake), Paradise en afsluiter The Spell. Op sommige cd-versies zijn de laatste twee songs aan elkaar geplakt (12:42 lang). De totale speelduur van het album is 39:40.

Het hoesontwerp (klaphoes) is van de beroemde ontwerper Roger Dean, waarop een tovenaar te zien is en allerlei demonen. Ergens schijnen mannelijke en vrouwelijk geslachtsdelen verborgen te zijn, al heeft ondergetekende die nog niet kunnen vinden op de cd-versie. Op de binnenkant staan foto’s van de bandleden tijdens de opnamesessies plus ‘liner notes’ van Ken Hensley. De binnenhoes bevat de teksten van de negen songs.

Het album werd in 1972 uiteraard op vinyl (met klaphoes) uitgebracht, maar ook op 8-track cassette en muziekcassette. In een aantal Spaanstalige landen in Zuid-Amerika kwam het album onder de titel Brujos Y Demonios uit op het Island label. In 1989 kwam in Japan de eerste cd-versie uit, op Bronze/Metal Mania en in 1990 in de VS op Mercury. In 1992 ook in Europa, op Castle Classics.

In 1996 werd een geremasterde cd uitgebracht op Essential/Castle Communications, met drie bonustracks: Why (originele B-kant van de single Easy Livin’), Why (lange versie) en Home Again To You (demoversie). In 2003 kwam er een uitgebreide cd-versie uit, met vijf bonustracks: Why (lange versie), Rainbow Demon (single edit), Proud Words On A Dusty Shelf, Home Again to You (demo) en Green Eye (demo).

Tot voor kort kon je meedoen aan een crowdfundingsactie van Uriah Heep om voor relatief weinig geld een nieuw geremasterde dubbel-cd versie van Demons And Wizards aan te schaffen. Op disc 1 staat het originele, maar in 2017 geremasterde album. Op disc 2 staan veertien tracks, allemaal in alternatieve mixen. Binnenkort kun je hetzelfde doen voor een nieuwe versie van het beroemde Live-album.

Ontvangst
De muziekpers was enthousiast over het album, met name Rolling Stone was erg positief, nadat voorganger Look At Yourself flink was afgekraakt door het blad. Onder de Uriah Heep -fans is dit het meest favoriete studioalbum. Demons And Wizards bereikte in het VK de top 20 (hoogste positie 20 dus) en in de VS nummer 23, daar werden 500.000 exemplaren verkocht, wat de band een gouden plaat opleverde. In Finland werd de nummer één positie bereikt op de albumlijst, waar ie maar liefst veertien weken bleef staan. In ons land was nummer vijf het hoogst, evenals in Noorwegen.

De single Easy Livin’ (die in augustus 1972 werd uitgebracht als tweede single) bereikte ook nummer vijf op de Veronica Top 40 en nummer 16 in Duitsland. In de VS was het de enige single van de band die de top 40 behaalde (want nummer 39) van de Billboard Hot 100. Vreemd genoeg wist de single de Britse hitparade niet te halen. De eerste single was The Wizard (in mei uitgebracht), dat nummer acht op de Zwitserse hitparade behaalde en nummer 34 op de Duitse.