Op 1 juli 1972 werd de langspeelplaat Toulouse Street van de Amerikaanse rockband The Doobie Brothers uitgebracht op het Warner Brothers-label. Het betreft die lp met de grote hit Listen To The Music en was de opvolger van het debuutalbum dat dezelfde titel heeft als de bandnaam, dat in april 1971 verscheen, maar flopte.

De opnames werden in de eerste maanden van 1972 gemaakt in twee studio’s: Warner Bros. Studios in North Hollywood en Wally Heider Studios in San Francisco. De productie van het album was in handen van Ted Templeman, die dat ook deed bij de debuutplaat (samen met Lenny Waronker). De mastering werd gedaan bij JVC Cutting Center. De opnametechniek werd verzorgd door Stephen Barncard, Marty Cohn en Donn Landee.

De band die in 1969 ontstond, was inmiddels uitgebreid met bassist Tiran Porter, die al tijdens de opnames de originele bassist Dave Shogren verving (hij speelde wel mee op de titelsong) en tweede drummer Michael Hossack die samen met eerste drummer John Hartman verantwoordelijk voor de typische twee-drummers-sound van de band werd. De andere muzikanten waren de oprichters Tom Johnston (gitaar, harmonica, piano, harp, zang) en Patrick Simmons (gitaar, zang). Op het album doen ook de volgende muzikanten mee: Jerry Jumonville (tenorsax), Joe Lane Davis (baritonsax), Sherman Marshall Cyr (trompet), Jon Robert Smith (tenorsax), Bill Payne van Little Feat (piano, orgel, andere keyboards), Dave Shogren (basgitaar en gitaar op Toulouse Street en zang op White Sun) en Ted Templeman (percussie). De blazersarrangementen zijn van Jerry Jumonville.

Op Toulouse Street staan tien songs, waarvan de helft door Tom Johnston werd geschreven en twee door Patrick Simmons.
Kant A opent met Listen To The Music (Johnston), gevolgd door Rockin’ Down The Highway (Johnston), Mamaloi (Simmons), Toulouse Street (Simmons), Cotton Mouth (Jimmy Seals en Dash Crofts). Kant B opent met de cover Don’t Start Me To Talkin’ (Sonny Boy Williamson) en daarna Jesus Is Just Alright (Arthur Reid Reynolds), White Sun (Johnston), Disciple (Johnston) en afsluiter Snake Man (Johnston). De totale speelduur is 35:33.

De titel van de plaat is vernoemd naar een straat in het French Quarter van New Orleans. De hoesfoto en de foto’s binnenin de klaphoes werden gemaakt in een voormalig bordeel aan Toulouse Street, door Jull en Michael Maggid. Het hoesontwerp is van John en Barbara Casado.

Toulouse Street werd uitgebracht op vinyl (met klaphoes), 8-track, muziekcassette (zowel met als zonder Dolby ruisonderdrukking) en als quadrafonische lp, reel-to-reel tape en 8-track. In 1987 werd de eerste cd-versie uitgebracht, op Warner Brothers. In 2006 bracht Rhino een geremasterde versie op cd uit en in 2009 bracht Mobile Fidelity Sound Lab een hybride SACD (superaudiocd) uit. In 2013 verscheen op Music On Vinyl een 180 grams vinylversie uit. Eerder dit jaar bracht Warner Brothers een geremasterde hybride DSD-cd versie uit.

In de Amerikaanse albumlijst werd nummer 21 bereikt, in ons land werd de albumlijst niet gehaald. De single Listen To The Music kwam tot nummer elf op de Amerikaanse Pop Singles lijst en nummer twaalf in de Veronica Top 40. Toen de single bij ons in 1975 opnieuw werd uitgebracht was nummer acht de hoogste notering. De single Jesus Is Just Alright kwam tot nummer 35 in de VS en in Nederland tot twintig in de Top 40.