Op 14 mei 1972 werd het eerste live-album van de Ierse bluesrockgitarist/zanger Rory Gallagher (1948-1995) uitgebracht, onder de titel Live In Europe. De plaat verscheen op het Polydor-label. Het was het derde album van Rory sinds hij in 1970 de band Taste had verlaten.

Rory had al sinds de Taste-jaren een geweldige live-reputatie opgebouwd en het lukte hem maar niet om de energie en sound van die optredens vast te leggen op de twee studioplaten Rory Gallagher en Deuce (beide uit 1971). Vandaar dat besloten werd om meerdere optredens tijdens de Europese tournee in het voorjaar van 1972 op te nemen en uit die opnames de beste songs te selecteren voor de eerste liveplaat. Op het album staan opnames van deze concerten: 5 februari 1972, Luton College, Luton, Engeland, 12 februari 1972, Teatra Lirico, Milaan, Italië, 14 februari 1972, Space Electronic Club, Florence, Italië en 5 maart 1972, Scala Cinema, Ludwigsburg, Duitsland. De muzikanten op Live In Europe zijn Rory Gallagher (elektrische en akoestische gitaren, mondharmonica, mandoline, zang), Gerry McAvoy (basgitaar) en Wilgar Campbell (drums).

Het album
Uit de gemaakte opnames werden zeven songs geselecteerd, waarvan twee door Rory zelf geschreven: Laundromat (van Rory Gallagher) en In Your Town (van Deuce). De andere vijf songs zijn niet eerder door hem op plaat gezette covers. Deze keuze is heel bijzonder, want de meeste artiesten en bands die met een liveplaat kwamen, selecteerden vooral de liveversies van eerder op studioplaten opgenomen songs. Rory zelf verzorgde de productie, terwijl Alan Perkins de techniek deed. Rory’s broer (en sinds zijn overlijden tevens degene die zijn zakelijke belangen behartigt) Donal Gallagher wordt als uitvoerend producent (executive producer) vermeld. De hoesfoto is van de beroemde popfotograaf Mick Rock (wereldberoemd is zijn groepsfoto van Queen, waaruit de videoclip van Bohemian Rhapsody is ontstaan).

Kant A opent met twee rockers, Messin’ With The Kid (geschreven door Junior Wells), gevolgd door Laundromat, hierna de mooie bluesballad I Could’ve Had Religion (traditional) met mooi slide-gitaarwerk en mondharmonicaspel en het akoestische Pistol Slapper Blues (Blind Boy Fuller), waarop hij akoestische gitaar en mondharmonica speelt. Kant B begint met het eveneens akoestische Going To My Hometown (traditional), waarop Rory mandoline speelt en het publiek lekker meedoet, hierna de langste (9:30) song, de rocker In Your Town met opnieuw slide-gitaar en tenslotte de afsluiter Bullfrog Blues (traditional), een song die hij sindsdien bij vrijwel elk optreden speelde. De drie traditionals zijn gearrangeerd door Rory zelf. De totale speelduur is 45:42.

Live In Europe kwam in 1972 uit op vinyl, in sommige landen met klaphoes, in andere als enkele hoes. Ook op muziekcassette kwam het album uit. In 1989 kwam de eerste cd-versie uit, in Japan. Pas tien jaar later kwam de cd in de rest van de wereld uit, in een geremasterde versie, op Capo Records (het eigen label van Rory) en RCA. Op deze uitgave staan twee extra tracks, What In The World en Hoodoo Man (beide door Rory gearrangeerde traditionals), deze versie duurt 59:24. In 1991 werd Live In Europe samen met het live-album Stage Struck (1980) als dubbelalbum uitgebracht. Vreemd genoeg zonder de hiervoor genoemde extra tracks. In 2008 kwam de boxset The Essential Rory Gallagher (BMG) uit, waarin Live In Europe ook is opgenomen. Via Music In Vinyl is het album in 2010 ook weer op vinyl uitgebracht.

De meeste critici waren en zijn enthousiast over het album; het leverde Rory zijn eerste top tien notering op en zijn eerste gouden plaat. Na de release was het succes van zijn solocarrière een feit. Ondanks diverse studioplaten bleek iedere keer weer dat zijn live-albums succesvoller waren. In Gallaghers band zat vrijwel altijd bassist Gerry McAvoy, de man die al enkele jaren met zijn Band Of Friends een eerbetoon brengt aan Rory, samen met oud-Rory drummer Ted McKenna en onze landgenoot Marcel Scherpenzeel op gitaar en zang.