Op 4 februari 1968 namen The Beatles in Abbey Road Studios het nummer Across The Universe op onder leiding van vaste producer George Martin. Het zou uiteindelijk uitgroeien tot misschien wel de mooiste Beatles-ballad ooit.

Across The Universe is geschreven door John Lennon (al gaan de credits zoals gebruikelijk naar Lennon/McCartney), die de tekst van het nummer in 1970 omschreef als één van zijn besten. In 1967 oorspronkelijk bedacht tijdens een ruzie met zijn toenmalige vrouw Cynthia, werd het nummer al snel een stuk spiritueler en werd zelfs de mantra ‘Jai guru deva om’ toegevoegd, geïnspireerd door de transcendente meditatie waar The Beatles in die periode veel belangstelling voor hadden.

Op 4 februari 1968 werd de track opgenomen in Abbey Road Studios onder leiding van vaste Beatlesproducer George Martin. Twee jonge fans werden door Paul McCartney van de straat geplukt om de achtergrondzang voor hun rekening te nemen.

Uiteindelijk werd het in dezelfde sessies opgenomen Lady Madonna een single. Across The Universe verdween even uit beeld, tot besloten werd om het nummer toe te voegen aan No One’s Gonna Change Our World, een verzamelalbum voor het goede doel. De track werd geremixt en het originele mono omgezet in stereo, waarna het eind 1969 op de compilatie verscheen.

Oorspronkelijk was het de bedoeling een nieuwe versie op te nemen voor het album dat uiteindelijk Let It Be werd. Omdat er uit deze sessies geen goede multitrack-opnames bestonden, is de versie die uiteindelijk op die plaat terecht gekomen is een remix van het origineel uit 1968, waar producer Phil Spector orkestgeluiden en koortjes aan toevoegde.

Across The Universe zou uiteindelijk uitgroeien tot een van de hoogtepunten van Let It Be, en misschien wel de mooiste Beatles-ballad ooit. Vijfenveertig jaar na dato heeft het nummer nog niets aan kracht ingeboet.