Op het 40UP Festival op Strijp-S Stonden zaterdag acts als VOF de Kunst, Spargo, The Real Thing, The Trammps, Earth Wind & Fire Experience en de Golden Earring. En tussen de acts door kon het publiek rustig blijven doorswingen op muziek van DJ’s Alex van Oostrom en Harry de Winter zelf, wat ook in grote getalen gebeurde.

Het was na DJ Alex van Oostrom de taak van VOF de Kunst om als eerste band het 40UP festival af te trappen. De band van Tilburger Nol Havens speelde in Eindhoven vrijwel een thuiswedstrijd. Na zich enkele jaren gestort te hebben op Engelstalige albums en cd’s en liedjes voor kinderen lijkt de Nederpopband weer helemaal terug aan het firmament. Nummers als ‘Suzanne’, ‘Oude liefde roest niet’ (wellicht een saillant nummer gezien de doelgroep), en natuurlijk ‘Eén kopje koffie’ gingen er dan ook als zoete koffie in bij het publiek, dat de band nog niet vergeten was. Een grote hit, zelfs door Paul Schaffer (bandleider van David Letterman) gecoverd, en dat merkte de band door de reactie uit het publiek.

The Real Thing deed in eerste instantie niet bij iedereen direct een belletje rinkelen, maar toen de 70’s band het podium betrad en hits als ‘Can you feel the force’ en ‘You to me are everything’ de tent in slingerde, was het feest der herkenning compleet. Het was duidelijk dat 40UP de disco uit de jaren ’70 en ’80 weer aan het terug halen was, en terecht.

De van oorsprong Franse zangeres Lilian Day-Jackson, die ondanks haar lengte niet onderdeed voor de heren in Spargo, liet aan het publiek merken dat Spargo nog niet over is. Ondanks de geluidsproblemen (die zich overigens niet alleen bij Spargo voordeden) lukte het Spargo de tent met duizenden enthousiaste 40UPpers voor zich te winnen, als was de band nooit weggeweest.

Dat lukte de Al McKay Allstars ook vanaf het eerste moment. De band, ook wel bekend als de Earth Wind & Fire Experience, is gevormd rond de symaphieke en altijd vrolijke Al McKay. McKay, samen met Maurice White de oprichter van Earth Wind & Fire, en schrijver van hits als ‘Sing a Song’, ‘September’ en ‘Boogie Wonderland’, nam met zijn band verschillende oud-leden van de legendarische EWF mee naar Eindhoven. De gitarist maakte van het uur een feestje dat wellicht het topmoment van het festival was.The Trammps, de eveneens legendarische groep uit de jaren ’70, bracht hoge verwachtingen bij het publiek. Tegenwoordig bestaande uit Doc Wade, Stan Wade, Robert Upchurch en Dave Dixon, leek het  het publiek dan ook niet te deren dat de heren met grote regelmaat ver uit de toon zongen. Het feestje dat de vier ervan maakten liet dan ook niets over van de valse noten, gezien de hoge leeftijd van de heren ook niet helemaal onverwacht. The Trammps zorgen ervoor dat tot ver achter de tent het publiek op de tafels stond te springen en te swingen. En was dat niet waarom De Winter het feestje uiteindelijk had geïnitieerd?Afsluiter Golden Earring was wellicht wel een gemakkelijke keuze. De Hagenaars treden al meer dan 55 jaar op, en scoorden hit na hit, tot in de Amerikaanse Billboard top 100 aan toe. Het was dan ook direct te merken aan de drukte in de tent, toen de band een kwartier voor de officiële aanvangstijd het podium al betrad en zelfs de aankondiging van Harry de Winter onderbrak door te doen waar het publiek op zat te wachten: Spelen! De Earring had voor de gelegenheid Veldhovenaar Bertus Borgers in de gelederen opgenomen. Niet heel vreemd want door de jaren heen gezien lijkt Borgers stiekem het vijfde bandlid van de rock-giganten te zijn geworden. De hits die de band bracht zijn te veel om te benoemen. Zelfs onderbroken door een regelmatige (drum)solo knalden de megahits de tent in om uiteindelijk tegen de klok van elven de meer dan voldane 40-plussers huiswaards te sturen. Hoewel, naar huis? De sfeer zat er op Strijp-S zo diep in, dat menig 40UPper de gelegenheid zal hebben aangegrepen de oppas nog wat overuren te laten maken, en het Eindhovense nachtleven in te trekken. Net als twintig jaar geleden…Foto’s (c) Stefanie Portegies