American Stars ‘N Bars is het achtste studioalbum van Neil Young. De langharige Canadees nam de tijd voor de opnames van deze plaat: tussen december 1974 en april 1977 werden de negen songs op de tapes gezet. Sommige daarvan waren oorspronkelijk bedoeld voor het nooit officieel uitgebrachte album Homegrown.

De Homegrown-nummers Star Of Bethlehem en Homegrown staan op de B-kant van American Stars ‘N Bars. Kant A bevat vijf songs, die allemaal zijn opgenomen in april 1977. Ook hierbij is een aantal nummers bedoeld voor een ander project. Like A Hurricane, Hold Back The Tears en Will To Love waren bedoeld voor Chrome Dreams, een album dat wel geliefd is onder bootleggers. Dertig jaar later haalde Young een grapje uit, door zijn toen nieuwe album Chrome Dreams II te noemen.

Voor American Stars ‘N Bars kreeg Young hulp van niet de minste mensen. Emmylou Harris is te horen op Star Of Bethlehem, Linda Ronstadt verzorgt de achtergrondzang op The Old Country Waltz, Saddle Up The Palomino, Hey Babe, Hold Back The Tears en Bite The Bullet. De vrienden van Crazy Horse zijn te horen op de eerste plaatkant.

De hoes werd ontworpen door acteur Dean Stockwell, die ook de inspiratie vormde voor After The Gold Rush, het derde studioalbum van Young uit 1970. American Stars ‘N Bars is een allegaartje geworden van verschillende stijlen. Tegenwoordig weten we dat Neil Young zo’n eigenwijze muzikant is, dat voor zulke gemengde albums altijd plaats is in zijn oeuvre.