Op 7 juli 1977 werd het eerste live-(dubbel)album van Ritchie Blackmore’s Rainbow, de Brits-Amerikaanse band die inmiddels simpelweg Rainbow werd genoemd, op het Oyster/Polydor-label uitgebracht. De band, met Ronnie James Dio als zanger en Cozy Powell als drummer, was in korte tijd erg populair geworden met de eerste twee langspeelplaten Ritchie Blackmore’s Rainbow (1975) en Rising (1976).

Het live-album bestaat uit opnames van diverse concerten tijdens de Duitse en Japanse tournees in 1976, ter promotie van het Rising-album. Onder productionele leiding van Martin Birch, die ook Rising produceerde, werd een selectie uit de opnames gemaakt en uiteindelijk werden maar liefst zes (6!) songs geselecteerd, waarvan de kortste 5:32 duurt en de langste 15:35. De totale speelduur van de dubbel-lp is 64:11. Om de vier plaatkanten zoveel mogelijk qua lengte gelijk te krijgen werd de songvolgorde aangepast, met andere woorden: zoals de songvolgorde op de plaat is, is niet per se zoals het in werkelijkheid bij de concerten het geval was.

De muzikanten in de volgens velen beste en sterkste bezetting van Rainbow waren: wijlen Ronnie James Dio als zanger, uiteraard Ritchie Blackmore als gitarist, wijlen Jimmy Bain op bas, Tony Carey op keyboards en wijlen Cozy Powell op drums. Dio en Carey waren Amerikanen, de rest Britten.

Het album
Kant A van plaat 1 opent met het intro, met een fragment uit de film The Wizard Of Oz, waarin het karakter Toto zegt: “I have a feeling we’re not in Kansas anymore. We must be over the rainbow!”, waarbij het woord ‘rainbow’ nog even door echoot. De eerste song is Kill The King, geschreven door Blackmore, Dio en Powell. Deze song werd pas voor het volgende studioalbum Long Live Rock ‘N’ Roll opgenomen. Intro en song werden opgenomen in respectievelijk Neurenberg en München. Hierna volgt een medley van drie songs: Man On The Silver Mountain werd in Tokio opgenomen tijdens het middagconcert, Blues tijdens de avondshow in Tokio, evenals Starstruck. Deze drie songs werden geschreven door Blackmore en Dio. Kant B bevat slechts één song, het door Blackmore en Dio geschreven Catch The Rainbow. Kant A van plaat 2 bevat ook maar één song, het door Blackmore en David Coverdale voor het Deep Purple-album Burn geschreven Mistreated. Kant B tenslotte opent met Sixteenth Century Greensleeves (Blackmore/Dio) en de Yardbirds-cover Still I’m Sad (Paul Samwell-Smith en Jim McCarty).

In september 1977 werd de single Kill The King/Man On The Silver Mountain/Mistreated uitgebracht, die het tot nummer 44 in de Britse hitparade schopte. In 1981 werd deze opnieuw uitgebracht, na het succes van singles als Since You’ve Been Gone, All Night Long en Surrender. Nu werd zelfs nummer 41 bereikt! Over de inhoud van de tekst van Kill The King is veel gespeculeerd, maar volgens Dio gaat het over een schaakspel!

Om een beter idee te krijgen van een Rainbow-concert uit 1976 kun je de dubbel-cd Live In Germany 1976 beluisteren, die in 1991 werd uitgebracht. Hierop staan niet-bewerkte opnames van Duitse concerten en bevatten tevens de song Stargazer en de gebruikelijke afsluiter Do You Close Your Eyes. On Stage werd in 1977 als dubbelalbum met klaphoes uitgebracht op vinyl en ook op muziekcassette en 8-trackcassette. De eerste cd-versie verscheen in 1986 op Polydor, een jaar later kwam er een geremasterde versie uit. In 2012 werd een deluxe 2cd-editie in Europa uitgebracht. Het was de bedoeling dat op de tweede disc opnamen zouden komen van het concert in het Orix Theater (voorheen bekend als Osaka Kōsei Nenkin Kaikan) in Osaka, Japan (van 9 december 1976). In plaats daarvan werden er opnames van het laatste Rainbow concert in Tokio’s Nippon Budokan Hall op 16 december 1976 opgezet.

On Stage bereikte nummer zeven op de Britse albumlijst, nummer 15 in Oostenrijk, in ons land nummer 17, in Zweden 25, in West-Duitsland 28 en in de Billboard 200 in de VS was nummer 65 de hoogste notering.

In 2016 blies Ritchie Blackmore Rainbow weer nieuw leven in onder de naam Ritchie Blackmore’s Rainbow, met twee concerten in Duitsland (vastgelegd op de 2cd/dvd/blu-ray Memories In Rock) en een in Engeland. Blackmore was hierbij het enige originele bandlid. Afgelopen maand werden vijf concerten in het Verenigd Koninkrijk gegeven. Daarnaast is hij ook nog steeds actief met Blackmore’s Night, waarvan All Our Yesterdays het recentste album is.