Het eerste album van Motörhead, getiteld Motörhead, verschijnt op 21 augustus 1977 en op dit album bestaat de band uit de klassieke line-up: Lemmy Kilmister, Fast Eddie Clarke en Phil ‘Philty Animal’ Taylor.

Het debuut van Motörhead begint met de titelsong, een nummer geschreven door Lemmy voor de band Hawkwind, waar hij van 1971 tot 1975 de basgitaar hanteerde. De Hawkwind-versie was in 1975 verschenen als B-kant van de single Kings Of Speed. Lemmy verliet de band in hetzelfde jaar en noemde zijn nieuwe groep Motörhead, gelijk aan het nummer. De titelsong is zonder twijfel de bekendste en waarschijnlijk ook de beste track van het debuut van dit hardrocktrio.

Motörhead bevat acht songs en daarvan zijn er slechts vijf door Lemmy en de band gecomponeerd. Vibrator is een track van Larry Wallis en Des Brown, Iron Horse/Born To Lose is gecomponeerd door Taylor, Mick Brown en Guy Tramp Lawrence en het slotnummer, het klassieke Train Kept A Rollin’, is oorspronkelijk opgenomen door Myron, Tiny Bradshaw in 1951.

Het hele album is eigenlijk gewoon een typisch klassiek Motörhead-album: korte, harde, rauwe, uptempo, soms bijna punkachtige songs met bluesinvloeden, lekkere vette gitaarsolo’s van Clarke, beukende basriffs van Lemmy en natuurlijk de onweerstaanbare vocalen van mister Motorhead zelf. Muzikale hoogtepunten en klassieke Motörhead-tracks zijn zonder twijfel Keep Us On The Road, Iron Horse/Born To Lose en de titelsong. Dat nummer werd op 10 juni 1977 als single uitgebracht, maar was helaas voor de band niet echt succesvol.

De cover van het debuutalbum van Motörhead bevat het naderhand bekend geworden War Pig-logo, ontworpen door Joe Petagno; dit werd later het icoon van de band.

Motörhead was commercieel gezien geen succes, maar de plaat bevat zeker een aantal zeer goede songs en het is natuurlijk een klassiek Motörhead-album en een must voor de fans.