Op 17 juni 1977, vandaag dus 40 jaar geleden, werd het album CSN van het close harmony-trio Crosby, Stills & Nash uitgebracht op het Atlantic-label. Het was het vijfde album van de mannen, het tweede zonder Neil Young en de opvolger van het compilatiealbum So Far uit 1974 en de live-dubbelaar Four Way Street uit 1971. NB: deze release moet je niet verwarren met de gelijknamige 4-cd box set uit 1991!

Na de tournee om Déjà Vu te promoten hadden de mannen voor een deel elkaar genoeg gezien en gingen ze hun eigen weg, mede door de hevige alcohol- en cocaïneverslaving van Stephen Stills, die daardoor onhandelbaar was geworden, m.a.w.: na de tour viel CSNY uiteen. In 1974 kwam er een korte reünietour, waarna de mannen weer met hun eigen projecten aan de slag gingen. Crosby en Nash maakten drie duo-albums, Crosby ook nog eens een soloalbum voordat hij bij een korte reünie van The Byrds betrokken was geweest; Nash maakte zelfs twee soloplaten. Stills tenslotte maakte maar liefst vier soloalbums, twee met zijn project Manassas en een album met Neil Young, als The Stills-Young Band, waarna beiden samen gingen toeren. Young tenslotte maakte meerdere soloplaten en formeerde zijn band Crazy Horse en toerde met deze band de wereld over, met veel succes. Hij had dan ook geen interesse om weer met de andere drie te gaan werken.

De opnames
Het CSN-album werd geproduceerd door David Crosby, Stephen Stills en Graham Nash met behulp van Ron Albert en Howard Albert voor Fat Albert Productions. De opnames werden in 1976 en 1977 gemaakt, maar in welke studio(‘s) hebben we niet kunnen achterhalen. Op de plaat staan twaalf songs, op beide plaatkanten zes. De songs werden door de drie mannen geschreven, soms alleen, soms met z’n tweeën en soms met z’n drieën en in een enkel geval samen met iemand buiten de band. Alle drie waren ook verantwoordelijk voor de arrangementen, vooral van de zelfgeschreven songs. De meeste songs van Stephen Stills hebben te maken met zijn huwelijksproblemen in die tijd. Crosby borduurde voort op zijn manier van songschrijven die hij al jaren bezigde en Nash schreef de song Cathedral na een LSD-trip tijdens een bezoek aan Winchester Cathedral in Londen.

Naast de drie CSN-kernleden, die alle drie zowel lead als achtergrondvocalen verzorgden en verschillende gitaren en piano (zowel akoestisch als elektrisch) en mondharmonica en percussie-instrumenten bespeelden, deed ook een keur aan sessiemuzikanten mee op het album, zoals Joe Vitale (die ook piano, orgel, fluit en diverse percussie-instrumenten bespeelde) en Russ Kunkel op drums, George “Chocolate” Perry, Jimmy Haslip, Tim Drummond en Gerald Johnson op basgitaar, Craig Doerge op akoestische en elektrische piano, Mike Finnigan op orgel en Ray Barretto op conga’s. Mike Lewis en Joel Bernstein tenslotte waren verantwoordelijk voor verschillende strijkersarrangementen. CSN was dan ook het eerste album van de mannen waarop strijkers meededen. Het was tevens de laatste keer dat ze samen alle achtergrondvocalen verzorgden, vanaf de volgende plaat Daylight Again (1982) werkten ze ook met externe ‘koortjes’.

De plaat
Kant A opent met Shadow Captain, geschreven door David Crosby en Craig Doerge en gezongen door CSN. Hierna See The Changes, geschreven en gezongen door Stephen Stills, met harmonieën van Crosby en Nash. Nummer drie is Carried Away van Graham Nash, die het samen met Crosby zingt. Fair Game van Stephen Stills volgt hierna, gezongen door Stills met opnieuw harmonieën van Crosby en Nash. De vijfde track is een solostuk van David Crosby: Anything At All, dat hij in z’n eentje zingt. Track zes is Cathedral van Graham Nash, dat het samen met Crosby zingt.

Kant B: Dark Star, geschreven en gezongen door Stephen Stills, gevolgd door Just A Song Before I Go, geschreven en gezongen door Graham Nash. Run From Tears geschreven en gezongen door Stephen Stills is track 3. De vierde song is Cold Rain, gezongen en geschreven door Graham Nash, gevolgd door de David Crosby-compositie In My Dreams, die hij in z’n eentje zingt. De afsluiter van het album is het door Stephen Stills geschreven en gezongen I Give You Give Blind, waarop de harmonieën weer van Crosby en Nash zijn. De totale speelduur van CSN is 43:50.

Twee van de songs werden op single uitgebracht: Just A Song Before I Go, die nummer zeven op de Amerikaanse Billboard singleslijst behaalde en nummer tien in Canada, in ons land was nummer 22 de hoogste notering. De tweede single Fair Game bereikte nummer 43 bij Billboard.

CSN werd uitgebracht op vinyl, muziekcassette en 8-track. In oktober 1990 kwam de eerste cd-versie uit. Vier jaar later een geremasterde (van de originele tapes) versie, deze werd opnieuw geremasterd in 2009 en ook in 2013 kwam een nieuw geremasterde versie uit, nu op Audio Fidelity 24-karaats. Het album bereikte de tweede plaats op de Billboard Top Pop Albums lijst, terwijl in Nederland nummer zeven de hoogste notering was. In de States was de plaat goed voor vier keer platina, wat betekent dat er ruim vier miljoen exemplaren van verkocht zijn.