35 jaar geleden, in de maand juni van 1982 werd het album Eye In The Sky van The Alan Parsons Project uitgebracht op het Arista Records-label en gedistribueerd door Ariola Group Of Companies.

Het was de zesde langspeelplaat van de ‘band’ onder leiding van oud-Beatles opnametechnicus, oud-Pink Floyd-engineer (The Dark Side Of The Moon), componist, zanger en gitarist Alan Parsons en pianist, zanger, componist en songwriter Eric Woolfson. Het was de opvolger van The Turn Of A Friendly Card uit 1980. Eye In The Sky is het bestverkochte album van The Alan Parsons Project, met twee grote hitsingles: titelsong Eye In The Sky en Old And Wise.

De opnames voor de plaat vonden tussen eind 1981 en begin 1982 plaats in de Londense Abbey Road Studios, zeer bekend terrein voor Alan Parsons uiteraard. Zoals gebruikelijk bij albums van The Alan Parsons Project, werd gebruikgemaakt van meerdere leadzangers, zoals Eric Woolfson zelf, Chris Rainbow (o.m. bekend van Camel) en Colin Blunstone (The Zombies). Parsons produceerde het album en Woolfson was als executive producer (= uitvoerend producent) verantwoordelijk. Het album werd met analoge apparatuur opgenomen (ondanks dat Abbey Road net geheel gedigitaliseerd was, na een fikse verbouwing), maar wel meteen gemixt op digitale tape, met het Sony PCM 1610-systeem.

De leadzangers en muzikanten op Eye In The Sky: Eric Woolfson, David Paton (tevens elektrische en akoestische basgitaar), Chris Rainbow, Lenny Zakatek, Elmer Gantry en Colin Blunstone (zang), Ian Bairnson (akoestische en elektrische gitaar), Alan Parsons (keyboards en programmering Fairlight CMI synthesizer), Eric Woolfson (piano), Stuart Elliott (drums) en Mel Collins (saxofoon). Voor de koorzang was The English Chorale verantwoordelijk. Andrew Powell dirigeerde zowel het koor als het orkest en maakte hiervoor ook de arrangementen.

Het album
Op Eye In The Sky staan tien songs, allemaal geschreven en gecomponeerd door Alan Parsons en Eric Woolfson. Op de vinylversie staan op beide plaatkanten vijf songs. Het album opent op kant A met het instrumentale Sirius, gevolgd door Eye In The Sky (leadzang Eric Woolfson), Children Of The Moon (leadzang David Paton), Gemini (leadzang Chris Rainbow) en Silence And I (leadzang Eric Woolfson). Kant B: You’re Gonna Get Your Fingers Burned (leadzang Lenny Zakatek), Psychobabble (leadzang Elmer Gantry), Mammagamma (instrumentaal), Step By Step (leadzang Lenny Zakatek) en afsluiter Old And Wise (leadzang Colin Blunstone). De totale speelduur van Eye In The Sky is 42:30.

De hoes is ontworpen door het beroemde ontwerperscollectief Hipgnosis, bestaand uit een opdruk van het Oog van Horus (‘het alziend oog’) aan de voorkant en bij de eerste oplage was deze in bladgoud gedrukt. Zoals eerder gemeld was Eye In The Sky het bestverkochte album van The Alan Parsons Project en ook de laatste millionseller. In diverse landen werd de top tien van de albumlijsten bereikt, zoals nummer drie in ons land, Canada, Nieuw-Zeeland en Noorwegen. In de Amerikaanse Billboard 100 werd nummer zeven bereikt. Op de Britse albumlijst was nummer 27 de hoogst bereikte positie.

De single Eye In The Sky bereikte de nummer één positie in Spanje (ook de bestverkochte single van het jaar in dit land) en Canada. Nummer drie was de hoogste notering op de Billboard Hot 100. Old And Wise was de eerste single van The Alan Parsons Project met Colin Blunstone als leadzanger die een hit werd. In 2003 nam Blunstone de song opnieuw op voor zijn Best Of-dubbelalbum. De song werd ook meerdere keren gecoverd, onder meer door Herman van Veen. Old And Wise was een bescheiden hit, nummer 21 bij Billboard en nummer 74 in de Britse hitlijst, de eerste notering daar. In ons land was nummer 19 op de Top 40 de hoogste positie. Ook staat de song de laatste jaren vrij hoog in de Top 2000 van Radio 2.

Omdat de Arista-vinylpersing van het album door velen als slecht werd beoordeeld werd al snel (begin 1983) besloten om het album op cd uit te brengen, de een jaar eerder gelanceerde digitale geluidsdrager. Deze verscheen eerst op Arista, daarna op het Ariola-label en later ook op BMG en uiteindelijk op Sony/BMG. Het album werd daarnaast uitgebracht op 8-track en muziekcassette, zowel met als zonder Dolby ruisonderdrukking.

Begin mei vertelde Alan Parsons op zijn website dat hij samen met PJ Olson in de studio van Capitol Records in Hollywood bezig was om een 5.1 surroundmix te maken van Eye In The Sky; naar verwachting wordt deze in het najaar uitgebracht!