Hold Your Fire is het twaalfde studioalbum van het Canadese progrocktrio Rush en het is opgenomen in studio’s in Oxfordshire, Surrey, Montserrat en Toronto. De plaat is geproduceerd door de band en Peter Collins en het was het laatste studiowerk van de band dat buiten Canada door Polygram/Mercury werd uitgebracht.

Hold Your Fire is voor fans en critici een ‘love it or hate it’-album en helaas voor de band was de plaat commercieel gezien ook lang niet zo succesvol als andere Rush-albums. Hold Your Fire piekte ‘slechts’ op plaats 13 in de Billboard Charts en het was het eerste album van Rush sinds Hemispheres dat de top 10 niet haalde! Hold Your Fire haalde de platinastatus niet en dat was voor de eerste keer sinds het eveneens zeer ondergewaardeerde Caress Of Steel-album in 1975!

Hold Your Fire bevat tien songs en veel critici, maar ook fans, betitelden deze tracks als ‘veredelde’ 80’s popsongs met te veel synthesizers. Van Hold Your Fire verschenen vier singles, namelijk: Time Stand Still (plaats 3 USA Mainstream Rock Charts), Force Ten (plaats 3 Mainstream Rock Charts), Lock And Key (plaats 16 Mainstream Rock Charts) en Prime Mover (plaats 43 in Engeland).

Force Ten is de openingstrack van Hold Your Fire, een nummer dat in drie uur geschreven werd als laatste song voor het album. Dit gebeurde trouwens op aanraden van Peter Collins, die negen nummers voor de plaat te weinig vond. Force Ten is een pittige rocker en het nummer met tekst van Pye Dubois en drummer Neil Peart gaat over de storm van het leven en de titel is een referentie naar de Beaufort-schaal! Force Ten stond zeer regelmatig op de setlist van de band en is bij de fans zeker een van de hoogtepunten van Hold Your Fire.

Time Stand Still is waarschijnlijk het bekendste nummer van Hold Your Fire, want van dit nummer is ook een video gemaakt door de Poolse filmregisseur Zbigniew Rybczyfski. Het was het eerste lied dat Peart componeerde voor dit album en als gastvocaliste is Aimee Mann te horen op dit volgens veel criticasters te poppy nummer.

Mission, dat als promosingle werd uitgebracht is het beste nummer van Hold Your Fire. Het is een soort van rocky ballad met prominente keyboardpassages van Geddy Lee. De inspiratie voor dit nummer ontstond tijdens een gesprek tussen Peart en Lee die discussieerden over de tendens dat mensen denken dat het gras bij de buren altijd groener is en dat rijke en beroemde mensen het veel gemakkelijker hebben in het leven. Peart is het daar absoluut niet mee eens en in de tekst van Mission zegt hij dan ook: ‘We each pay a fabulous price for our visions of paradise’.

De laatste twee songs, Tai Shan en High Water, gaan over het milieu en vooral het nummer Tai Shan, beïnvloed door klassieke Chinese muziek stuitte bij fans en critici op veel onbegrip.

Hold Your Fire is een goed album en valt te omschrijven als een degelijk ‘muziekhuwelijk’ tussen hardrock en synthesizers; de songs zijn rechttoe-rechtaan rock, met veel catchy hooks en bevatten geen persoonlijke teksten. Bovendien is Hold Your Fire het meest bezielende en meest bezonnen Rush-album ooit.

Het concept (de boodschap) van Hold Your Fire is dat het belangrijk is om in jezelf te geloven en blijven geloven: ‘Hold on to your dreams’!