Wat kun je eigenlijk nog zeggen over Appetite For Destruction wat al niet heel vaak over dit meesterwerk is gezegd en geschreven? Het is nog steeds het bestverkochte debuut ooit en het album staat nog steeds op de elfde plek van best verkochte rockplaten ooit! Appetite For Destruction ging maar liefst 30 miljoen keer over de toonbank en het roemruchte album hoort gewoon in elke rockcollectie aanwezig te zijn.

Vijf maanden nadat het Guns N’ Roses-debuut uitgebracht was, waren er ‘slechts’ 200.000 lp’s verkocht, maar door de single Sweet Child O’ Mine kwamen er miljoenen fans bij en verkocht het album steeds beter. Appetite For Destruction kwam binnen op plaats 182 in Amerika in augustus 1987, maar het album bereikte bijna een jaar later, op 8 augustus 1988, pas de eerste positie; het album verbleef vier opeenvolgende weken op de hoogste positie en stond 147 weken in de Billboard 200-lijst.

Appetite For Destruction is een klassiek rockalbum in de letterlijke zin van het woord, met fantastische nummers als Welcome To The Jungle, Paradise City, Sweet Child O’ Mine en Rocket Queen. Guns N’ Roses bestaat op deze plaat uit de klassieke line-up, te weten: Axl Rose, Slash, Izzy Stradlin, Duff McKagan en Steven Adler. Deze heren staan borg voor beestachtige riffs, superieure solo’s, hooks, energie, power, ruige, in your face teksten, geniale vocalen en een heerlijke portie rock & roll.

De meeste songs van Appetite For Destruction ontstonden uit solotracks die de afzonderlijke bandleden hadden gecomponeerd buiten de band om en na een aantal repetitieweken gingen de heren in januari 1987 de Daryl Dragon’s Rumbo Recorders Studio in om hun legendarische debuut op te nemen. Nummers zoals Paradise City, Sweet Child O’ Mine en Welcome To The Jungle kent iedereen, maar ook It’s So Easy, Out Ta Get Me, Think About You en You’re Crazy zijn eigenlijk gewoon geweldige tracks die zeker niet onderdoen voor het bekendere werk.

Appetite For Destruction leverde maar liefst vijf singles op,: It’s So Easy (piekte op 84) Welcome To The Jungle (piekte op 7), Sweet Child O’ Mine (behaalde de eerste plaats), Paradise City (piekte op 5) en Nightrain, de minst succesvolle single, die slechts plaats 93 haalde.

Nog enkele weetjes over Appetite For Destruction: Nightrain gaat over een zeer goedkope wijn die de heren van Guns N’ Roses tot zich namen omdat ze (nog) geen geld hadden voor betere wijn. De tekst van Paradise City vindt zijn inspiratie in de stad Los Angeles, maar het refrein is gebaseerd op Axls herinneringen aan het Midwesten van Amerika. Slash had heel andere ideeen voor het refrein, namelijk: ‘Take me down to the Paradise City where the girls are fat and they got big tities…’

Rocket Queen gaat over Barbi von Greif, die vooral in de beginjaren van Guns N’ Roses veel met de band omging. Verder eindigt Rocket Queen nogal positief: ‘No-one needs the sorrow, no one needs the pain/I hate to see you, walking out there, out in the rain’. Volgens Rose is dat met opzet gedaan, een happy end na heel veel ellende. De tekst van Sweet Child O’ Mine, volgens Slash het slechtste GN’R-nummer aller tijden, komt van een gedicht van Rose dat hij schreef voor zijn toenmalige vriendin Erin Everly. Mr. Brownstone, waarschijnlijk de naam van de dealer, gaat natuurlijk over heroïne en hoe dit het leven van de heren beïnvloedde. Welcome To The Jungle gaat duidelijk over Los Angeles, maar Rose schreef de tekst toen hij in Seattle verbleef.

Als laatste nog even iets over de hoes: oorspronkelijk wilde de band wat nu de binnenkant van het album is als cover gebruiken, namelijk het schilderij van Robert Williams met de titel Appetite For Destruction. Dat viel echter niet in goede aarde en men was bang dat deze controversiële hoes door veel muziekwinkels niet zou worden verkocht. Dus besloot men het Keltische kruis met doodskoppen van de band als cover te gebruiken en de tekening van de robotverkrachter van Williams als binnenhoes.