Permanent Vacation verschijnt op 18 augustus 1987 en het is het negende studioalbum van Aerosmith. De fantastische en zeer succesvolle plaat is een keerpunt in de carrière van de band. Permanent Vacation is namelijk het echte comebackalbum van de ‘toxic twins’ en het is tevens hun eerste officiële ‘drugsvrije’ langspeler!

John Kalodner had de band (lees Tyler en Perry) geadviseerd om professionele songwriters voor dit album te gebruiken en ondanks het feit dat vooral Tyler daar in eerste instantie een tegenstander van was, heeft Aerosmith bij zeven van de twaalf songs gebruik gemaakt van de kwaliteiten van Jim Vallance, Holly Knight en Desmond Child. Deze heren hadden o.a. al mainstream hits voor KISS, Bon Jovi en Bryan Adams gecomponeerd.

De enige ‘echte’ Aerosmith-composities van Permanent Vacation zijn dus het R&B-achtige St.John, gecomponeerd door Tyler, het swingende met blazers ondersteunde Girls Keep Coming Apart, gecomponeerd door Tyler en Perry, de titelsong, gecomponeerd door Tyler en Whitford en het instrumentale slotnummer The Movie, dat door de hele band geschreven is.

Permanent Vacation bevat ook nog een cover, namelijk de Beatles-klassieker I’m Down, die door Aerosmith op zeer herkenbare eigen manier geïnterpreteerd wordt. De bekendste nummers en tevens de grootste hits zijn natuurlijk het rockende Dude (Looks Like A lady), een compositie van Tyler, Child en Perry, de heerlijke, melodieuze ballad Angel, een compositie van Tyler en Child en het opzwepende Rag Doll, gecomponeerd door de ‘toxic twins’ samen met Vallance en Knight. Alle drie de songs werden als single uitgebracht en Angel was daarvan het succesvolste met een derde plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Hangman Jury werd als promotiesingle uitgebracht en ook dat nummer was vrij succesvol, want het piekte op plaats 14 in de Mainstream Rock Charts.

Het beste nummer van dit klassieke Aerosmith-album vol passie, ruigheid en romantiek, is volgens mij toch wel de keiharde openingstrack Heart’s Done Time, een compositie van Perry en Child, een song die dit heerlijke hardrockalbum meteen in vuur en vlam zet.

Permanent Vacation was een triomf voor Aerosmith, want het album behaalde maar liefst vijf keer de platinastatus in de USA en ging daar dus vijf miljoen keer over de toonbank. De plaat piekte in Amerika op plaats 11, in Canada op plaats 7 en in Engeland op plaats 37. Permanent Vacation was daarmee ook het eerste Aerosmith-album dat in Engeland de zilveren en gouden verkoopstatus behaalde.